фото;  , УикипедияАмериканският помощник по националната сигурност Робърт О`Брайън покани сръбския президент

...
фото;  , УикипедияАмериканският помощник по националната сигурност Робърт О`Брайън покани сръбския президент
Коментари Харесай

На 4 септември Сърбия и Косово разговарят в Белия дом

фото;  , Уикипедия

Американският асистент по националната сигурност Робърт О`Брайън  покани сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Авдулах Хоти  във Вашингтон на 4 септември. Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Елиът удостовери пред ТАСС за форума.

" Помощникът по националната сигурност Робърт О`Брайън предложения водачите на Сърбия и Косово във Вашингтон на 4 септември.  Разговорите бяха отсрочени за два дни от 2 септември  по аргументи, свързани с планирането им. Съединените щати чакат тези значими диалози ", означи Джон Елиът.

" Вярваме, че напредъкът по икономическите въпроси, в това число основаването на работни места и по-бързият стопански напредък, е първата стъпка за придвижване на мирния развой ", приключи Елиът.

В четвъртък Вучич посъветва водачите на непризнатото Косово да не харчат пари за пътя към Вашингтон, защото Сърбия няма желание да признае независимостта на  самопровъзгласилия се индивид в идните договаряния в Съединени американски щати .

По-рано специфичният делегат на Съединени американски щати за мирните договаряния сред Сърбия и Косово Ричард Гренел разгласи идната среща на 2 септември.

Преди това се планираше срещата на представители на Белград и Прищина да се организира на 27 юни във Вашингтон. Президентът на Косово Хашим  Тачи обаче отхвърли да посети американската столица  след обвиняванията на Специалната прокуратура за Косово за осъществяване на военни закононарушения, последван от премиера Авдула Хоти от разговора в Съединени американски щати. Гренел, разяснявайки по-късно отхвърли на Хоти, съобщи, че за срещата ще бъде открита нова дата.

Сръбската самостоятелна провинция Косово и Метохия разгласи независимостта едностранно през февруари 2008 година Повече от 60 страни, в това число Русия, Израел, Индия и 

Специалният съд за Косово е основан за справяне с тежки трансгранични закононарушения, военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени сред 1998 и 2000 година в Косово. Причината за основаването му беше отчетът на ПАСЕ, оповестен на 7 януари 2011 година, в който се твърди, че членовете на по този начин наречената освободителна войска на Косово в края на 90-те и началото на 2000-те години  са били забъркани в тежки закононарушения като наркотрафик, похищение и убийства, търговия с човешки органи.  За да се подсигурява независимостта на работата на правната инстанция, беше решено тя да бъде сложена в Хага./ news.bg

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР